sâmbătă, 7 aprilie 2012

Ce sunt fitonutrientii?

Fructele si legumele: cele mai bune "garzi de corp"
Pentru foare mult timp oamenii au fost vanatori ai culegatori, ba chiar pentru mai mult timp, culegatori. Plecand de la aceste doua premise, oamenii de stiinta sustin in teoriile lor ca metabolismul nostru se bazeaza pe plante care erau culese: fructe, legume, radacini, nuci, plante si grane integrale.

Corelatia intre o alimentatie bazata pe aceste alimente si un statut bun al sanatatii, este atat de bine documentata incat practic toate organizatiile sanitare publice la nivel mondial recomanda o dieta bogata in vegetale. Fructele si legumele pot fi considerate cele mai bune "garzi de corp".
In ultimii ani devine mereu mai clar mecanismul prin care vegetalele sustin sanatatea umana, dat fiind ca oamenii de stiinta au identificat sursele imbatranirii (premature) si au experimentat mii de compusi vegetali benefici (vezi laboratoarele Pharmanex, de la Nu Skin Enterprises).

Fitonutrientii: instrumentul cu care plantele se apara si ne apara
In afara de fibre, vitamine si minerale, plantele contin si alti fitonutrienti (fito in limba graca inseamna planta, asardar: nutrientii provin de la plante), dintre care multe au culori, arome si parfumuri puternice. Deseori antioxidantii, acesti "nutrienti protectivi" sunt componente esentiale ale sistemului de aparare pe care plantele le folosesc pentru a se proteja de boli, de pradatori, de lumina solara si oxidare. Dar, dincolo de a proteja plantele, acesti compusi sunt in masura sa protejeze si sanatatea noastra.
Exista sute de studii care demonstreaza existenta unei corelatii intre fitonutrienti si dietele bogate, si scaderea riscului pentru bolile cardiovasculare, tensiune mare, apoplexie, tunori si orbire. Expertii afirma ca o carenta a acestor elemente in dieta, poate fi la originea disfunctiilor celulare, imbatranirii precoce si a altor tipuri de boli degenerative.

Cercetatorii au inregistrat cele mai mari beneficii legate de actiunea fitonutrientilor in domeniul prevenirii tumorilor, ajungand la concluzia ca principala cauza de aparitie a cancerului este nivelul imunitar scazut, altfel spus, nivelul antioxidant. Mai mult de 200 de studii au evidentiat corelatia pozitiva existenta intre o asimilare de mari cantitati de fructe si legume cu o scadere a riscului de cancer. Un astfel de rezultat, recunoscut in lumea stiintifica si medicala, l-au obtinut cercetatorii de la Universitatea Utah, din Statele Unite alaturi de savantii de la Institutul Huntsman, pentru Cercetarea si Profilaxia Cancerului, unde, cu ajutorul Spectroscopiei Raman, laureata a Premiului Nobel pentru fizica in anul 1930, au dezvoltat o tehnologie revolutionara numita Scanner Biophotonic. Cu ajutorul acestei tehnologii inovative, se poate determina non-invaziv si nedureros, nivelul carotenoid antioxidant al organismului, precum si actiunea acestora. Astfel, s-a aratat ca pentru fiecare pas inainte de-a lungul parcursului care duce la tumoare, exista un fitonutrient in masura sa reduca probabilitatile ca faza urmatoare sa fie atinsa.
Aceste descoperiri au dus la intensificarea cercetari: National cancer institute din Statele Unite au cheltuit milioane de dolari pentru identificarea, izolarea si studierea substantelor protective continute in rosii, usturoi, radacina de liquritia, citrice, morcovi, brocolii, soia si multe alte legume si fructe.

In ce mod combat fitonutrientii boala?
Oamenii de stiinta abia incep sa descopere toate secretele pe care plantele le ascund intre frunzele lor. Practic fiecare fruct, leguma, cereala etc, este bogata in fitonutrienti, incluzand antioxidantii ce sunt in masura sa previna mutatiile maligne (bolile degenerative). Anumiti fitonutrienti impiedica formarea elementelor cancerigene, in timp ce altii sustin productia de enzime in masura sa le neutralizeze si sa le elimine inainte sa poata dauna efectiv. Anumiti fitonutrienti pot imiedica interactiunile hormonilor cancerigeni cu celulele, in timp ce altii ucid microbii conecsi cu cancerul.

Daca si aceste modalitati de aparare sunt depasite, micile tumori care rezulta nu sunt in masura sa ucida: pericolul consta in metastaze care se pot dezvolta, pot intra in circulatia sangelui si se pot stabiliza in tesuturi. Dar tumoarea initiala nu este in masura sa creasca daca nu este alimentata si exista fitonutriente care ajuta la evitarea formarii lor in capilarele sanguine, taind alimentarea cu hrana si oxigen si imiedicand tumoarea sa se dezvolte.

Anumiti fitonutrienti ca lipidele si sterolii din grau, din orez si soia, ne ajuta in alte moduri sa ne protejam sanatatea: pe de o parte lipidele constituie elemente de constructie foarte importante ale membranelor celulare, pe de alta parte sterolii actioneaza pentru a tine sub control colesterolul.

Aceasta este intr-adevar o protectie completa! Putem concluziona ca vorbim despre o retea de antioxidanti. Ce trebuie sa invatam din toate acestea? Ascultati-o pe mama voastra care va spune sa mancati mai multe verdeturi! Si binenteles si fructe, cereale integrale, alune, seminte si radacini. Expertii din toata lumea recomanda minim cinci portii de legume si fructe pe zi ca parte a unei alimentatii echilibrate bazate pe alimente de origine vegetala. Nu trebuie neglijate nici suplimentele nutritive naturale care ne asigura necesarul zilnic antioxidant pentru o protectie zilnica completa. Un astfel de supliment este si cel creat de laboratorul Pharmanex, al companiei Nu Skin Enterprises, denumit LifePak. Acesta contine peste 40 de nutrienti, considerati de specialisti ca fiind cei mai importanti pentru sustinerea organismului cu o retea optima de antioxidanti. Daca nu mancati toate portiile indicate, integratorii va pot furniza anumite elemente "nutritionale" ce lipsesc in regimurile suboptimale si va ajuta sa depasiti "carentele de fitonutrienti".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu