marți, 27 decembrie 2011

Ghid pentru o alimentatie sezoniera sanatoasa

Ce beneficii pentru sanatate obtinem atunci cand mancam alimente de sezon?
Este o intrebare pe care multi dintre noi ne-o punem pe cand altii (majoritatea!), nu. Acest lucru se datoreaza, in special, interesului pentru cunoastere pe care il manifestam fiecare dintre noi. Pentru ca intentia mea este sa aduc un plus de valoare, m-am gandit sa scriu in fiecare saptamana cate un articol despre alimente de sezon ce pot fi consumate cu beneficii nutritionale maxime pentru sanatate.

Premise
Toate alimentele sanatoase din lume, sunt alimentele de sezon. Imaginati-va o gradina de legume in toiul iernii! Acum imaginati-va aceeasi gradina intr-o zi insorita de vara! Cat de diferite sunt lucrurile in timpul acestor doua anotimpuri ale anului! Pentru ecologisti, anotimpurile sunt considerate o sursa a diversitatii naturale. Schimbari in conditiile de cultura din primavara pana in vara sau toamna pana in iarna, sunt considerate esentiale pentru echilibrarea resurselor pamantului si formele lor de viata. Dar, ce usor este pentru noi astazi sa uitam despre sezoane cand mancam! Prelucrarea, procesarea produselor alimentare moderne si distributia la nivel mondial a acestora, genereaza alimente disponibile (aceleasi) pe tot parcursul anului calendaristic. Putem vedea acest lucru daca intram intr-un supermarket in decembrie sau in iulie: totul este la fel! Nimic schimbat! Nimic specific de sezon! Acest lucru, a dus cu timpul, la o degradare profunda a modului in care noi, oamenii, ne hranim. Cati ne mai intrebam ce mancam sau de ce mancam ceea ce mancam?

Cercetarea moderna, sprijina consumul alimentelor de sezon
Intr-un studiu recent, realizat in anul 1997 de catre Ministerul Agriculturii, Pescuitului si Alimentatiei din Londra, Anglia, au fost observate diferente SEMNIFICATIVE in continutul nutritiv al laptelui pasteurizat, in diferite anotimpuri (vara vs. iarna). Studiul arata ca, iarna, concentratia de iod este mai mare fata de concentratia in beta-caroten (ale carui concentratii sunt mai mari in sezonul de vara). Aceste diferente in compozitia laptelui se datoreaza, in principal, dietelor diferite din alimentatia bovinelor. Daca iarna, alimentatia acestora este compusa in special din produse conservate cu sare (iodata), vara, alimentatia abunda in hrana verde (iarba, plante etc) in stare proaspata. In mod similar, cercetatorii au descoperit in Japonia, concentratii de trei ori mai mari de vitamina C din spanac recoltat vara comparativ cu cel din iarna.

Ghid pentru o alimentatie sezoniera sanatoasa
Ce insemana acest lucru pentru tine? Mananca sezonier!
Pentru ca sa te bucuri de o alimentatie sanatoasa, trebui ca in meniul tau sa existe aliemente (produse alimentare) de sezon. Binenteles ca in diferite parti ale lumii, chiar si in anumite regiuni ale tarii, meniurile de sezon pot varia. Insa, mai jos, ai cateva repere imperative pe care iti recomand sa le urmezi pentru a asigura o hrana optima (in nutrienti) in orice anotimp:

  1. primavara, alimentatia ta sa se concentreze pe legume (iar oferta este extrem de bogata), ale caror frunze verzi (vii!) reprezinta cresterea proaspata a acestui sezon. Pastrand armonia din natura, o putem "crea" si in farfuriile noastre. Verdeata proaspata care caracterizeaza primavara, ar trebui sa fie prezenta in meniul tau prin alimentele de sezon bogate in nutrienti, spanac, salata verde, salata Romaine, patrunjel proaspat, busuioc etc.
  2. vara, dieta ta trebuie sa se bazeze pe alimente ce aduc un aport suplimentar de "racoare". Astfel, sa nu-ti lipseascafructele: merele, capsunile, perele, prunele. Dar sezonul ne aduce o bogata si variata "gradina de legume" precum: dovleceii, brocolii, conopida si porumbul. Insa, ce masa poate fi mai placuta atunci cand adaugi mirodenii ca: menta sau coriandru.
  3. spre toamna, cum aerul se mai raceste, te poti "incalzi" in continuare cu alimente care au acumulat din belsug, caldura verii toride. Cum toamna recoltam o serie de produse pline de energie, nu trebuie sa lipseasca din farfurie morcovul, cartofii dulci, ceapa si usturoiul. Gandeste-te ca astfel iti pregatesti organismul pentru frigul iernatic ce se va napusti peste tine in curand (stim cu totii efectele benefice - antibiotice- ale usturolilui impotriva racelilor). O dieta sanatoasa de sezon, poate fi subliniata cu ajutorul mirodeniilor si condimentelor specifice: ghimbir, piper si seminte de mustar.
  4. iarna, nu uita sa faci si sa mentii "focul dogoritor". Aminteste-ti principiul ca alimentele care dureaza mai mult pana la maturitate (timpul de crestere pana la consum) acumuleaza mai multa energie decat cele care cresc mai repede. Aceste alimente puternic "calorice" sunt cele provenite sin animale: peste, pui, vita, miel si vanat. Deci, nu cele mai multe legume cu radacina, precum morcovii, cartoful, ceapa si usturoiul. In aceasta categorie, pot fi incluse si ouale precum si porumbul si fructele cu coaja lemnoasa (precum alunele de paduse sau nucile).

In final, nu-mi ramane decat sa-ti urez: in toate anotimpurile, fii creativ! Sper ca fiecare anotimp sa-ti fie ghidul tau natural in aflarea unei diete sanatoase.

Pentru mai multe referinte, detalii, poti accesa linkurile si lucrarile urmatoare:

  • http://whfoods.org/
  • Haas EM. Staying healthy with the seasons. Celestial Arts, Berkeley, CA 1981.
  • Igarashi O. The Significance of the Issuance of the 5th Revision of the Japanese Standard Tables of Food Components on Study and Research on Vitamins and Diseases. 36th Vitamin Information Center Press Seminar. Tokyo, Japan 2001.
  • Ministry of Agriculture, Fisheries and Food. Nutrient analysis of liquid pasteurized milk. Food Surveillance Information Sheets, Number 128 1997.
  • Pitchford P. Healing with whole foods. Revised edition. North Atlantic Books, Berkeley, CA 1993.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu